Een groot deel van de Kariunese gemeenschap is eind december 2022 teruggekeerd naar Kariu. Op zaterdag 11 februari 2023 liet Stichting Kariu zich bijpraten door het team op Ambon. In dit bericht lees je een samenvatting hiervan.

Het was voor het eerst sinds de terugkeer dat de twee teams online samenkwamen. Door de beladen situatie bij de terugkeer, lag de prioriteit van team Ambon in Kariu en was direct contact even niet mogelijk.
Het is nu precies één jaar geleden dat derde generatie Kariunezen uit Nederland elkaar wisten te vinden en uiteindelijk de nieuwe organisatie van stichting Kariu hebben gevormd. Een noodzakelijk onderdeel hiervan was het bouwen van een nieuw netwerk van contacten op Maluku en daarbuiten. Voorzitter Tjeu Leatomu kijkt terug: ”Wij zijn trots en blij dat het nu toch een feit is dat een groot deel van de Kariunese gemeenschap thuis is. Ondanks de spanningen en de lange weg die zij nog hebben te gaan. Wij hebben ons steentje kunnen bijdragen door ons opgebouwde netwerk op Maluku te ondersteunen.”.

Stichting Kariu in Amsterdam begin 2022

Pieter Pattiwaellapia, voorzitter van het team op Ambon, blikt terug op het beladen moment van terugkeer: “Meer dan 700 kerken deden mee aan een gezamenlijk gebed voor een oplossing. Wij zien de bescherming van de gemeenschap die eerste dagen als een antwoord van God op onze gebeden.”Ook John Leatomu was getuige van de eerste dagen verblijf in de kerk: “Toen wij hoorden dat de andere families nog niet zouden terugkeren naar Kariu, overviel ons een gevoel van teleurstelling. We wilden terug naar Aboru en niemand stond achter een kerstviering zonder alle andere families.”

Aanwezigen tijdens online meeting op 11 februari

Angkatan muda

Over het algemeen gaat het beter in Kariu. De afgelopen weken zijn er geen protesten of vernielingen meer geweest. De situatie lijkt rustiger en het eerste contact tussen de gemeenschap uit Pelauw en Kariu heeft plaatsgevonden. Voor de veiligheid zijn er nog drie leger- en politieposten. Daarnaast is er vanuit Kariu zelf ook een zogeheten ‘angkatan muda’ aangesteld (een groep jongeren) die de buurt in de gaten houden.

"100% hulp vanuit de overheid is onmogelijk. We zullen zelf ook op zoek moeten naar oplossingen om de situatie te verbeteren.”

De beloofde overheidshulp baart de families veel zorgen. De gemeenschap is grotendeels thuis, maar zij kunnen zich nog niet volledig vrij en zelfstandig bewegen. John Leatomu: “We zijn vluchtelingen in onze eigen kampong en kunnen nergens naartoe.”Dit betekent in veel gevallen dat werken nog niet mogelijk is en dat maakt de economische situatie lastig. De overheid garandeerde destijds hulp totdat de gemeenschap weer zelfredzaam is. Het team is niet zeker tot wanneer deze garantie zal blijven: “100% hulp vanuit de overheid is onmogelijk. We zullen zelf ook op zoek moeten naar oplossingen om de situatie te verbeteren”, aldus Pattiwaellapia.

P.Pattiwaellapia en Bapak Raja Y.Radjawane op bezoek bij speedboot dealer

Vervoer over zee

Eén van de manieren om zelfredzamer te worden en vrijer te kunnen bewegen als gemeenschap, is eigen vervoer over zee. Team Ambon werkt aan een voorstel. Stichting Kariu wil, zodra het voorstel binnen is, haar netwerk raadplegen om te onderzoeken wat we samen kunnen betekenen voor Kariu. Tot op heden is de gemeenschap, voor vervoer over zee, afhankelijk van Kailolo (Haruku) en Porto (Saparua).

Contact

Wilt u de stichting en haar doelstellingen persoonlijk, vanuit een kumpulan of organisatie steunen? Neem dan voor al uw vragen en/of opmerkingen contact met ons op door het contactformulier in te vullen. Gelieve uw naam en contactgegevens mee te sturen, dan nemen wij spoedig contact met u op. Klik hieronder op de knop 'eenmalig doneren' of 'word donateur' om naar de betaalomgeving te gaan.